Çeşme Milli Eğitim Müdürü, Eğitimci, Yazar, Şair Şahan Çöker, "Şiirin Dayanılmaz Hafifliği" isimli çok keyifli bir söyleşiye ve şiir dinletisine imza attı.
Boyalık Otel’de gerçekleştirilen söyleşi ve şiir dinletisine Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, Çeşme Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Şen, kurum / kuruluş amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve kitapseverler katıldı.
Sunuculuğunu Belgin Taylan’ın yaptığı söyleşide, öğrencilik yıllarını ve yazmaya nasıl başladığını, 80’li yıllarda neler yaşadığını anlatan Şahan Çöker’i dinleyenler zaman zaman kendilerini gülmekten alamadı.
Edebiyat ve şiir dünyasında gelenek ve modernin birbirinin karşıtı olmadığını, evrenselliğin en güzel örneğinin Hz. Mevlânâ'nın “Pergel Metaforu” olduğunu söyleyen Çöker, Pergel Metaforunda ayağımızın birinin ülkemize, toprağımıza, basarak, medeniyetimize sahip çıkarak, diğer ayağımızla bütün dünyayı dolaşması gerektiğini ifade etti.
Halk edebiyatında ve aşık edebiyatında şairlerin yazdıkları şiirlerde asıl adlarının yerine kullandıkları mahlas isme (takma ada) yer veren Çöker, kendi mahlas ismi Bella’nın çıkış öyküsünü anlattı.
Çöker’in kendi yazıp okuduğu Koridor, Kapı, Islık, Bella şiirleri dinleyicilerden büyük alkış aldı. Şahan Çöker’in şiirlerine Piyano & Beste’de Mustafa Boran Durgun, Elektro Gitar&Bas’da Serdar Alaca, Akustik Gitar’da Hikmet Aykut,
Keman’da Leyla Ildır eşlik ederken; Mustafa Boran Durgun ve Hülya Aykut müzikleri seslendirdi.
Söyleşi sonunda Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Şahan Çöker’e bir plaket takdim ederken, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı çiçek verdi.
Çöker, davetlilere hediye edilen ‘Hüzün Entarisi’ kitabını imzalayarak kitapseverlerle ve öğrencilerle bol bol fotoğraf verdi.
Şahan Çöker Kimdir?
Öğretmenlik mesleğine Çeşme’de başlayan Çöker, 1964 yılında Tokat'ın Zile İlçesinde doğdu.
Edebiyat dünyasına adım atması ise üniversite tahsili için 1982 yılında Ankara’ya gelmesiyle başladı. Gerek Sanat Kurumu gerekse Türkiye Yazarlar Birliği’nde geçirdiği süreçler, O’nun birçok şair ve yazarla tanışmasına vesile oldu.
Türkiye yazarlar birliği üyesidir. Türkiye Yazarlar birliği, Kızılay gibi sivil toplum kuruluşlarının il yönetimlerinde faal olarak çalışmıştır. 20 yıldır içinde bulunduğu ve çeşitli kademelerde görev yaptığı eğitim camiası içinde kültür sanat alanında öğrencileriyle, geleceğin gelenek üzerinden inşasında yeni seslerin yeni yüzlerin topluma kazandırılması gayesiyle çalışmalar yapmıştır. Yazıları Mavera, Hece, İkindi Yazıları, Kelime, Üç Nokta, Hatay, Dolunay, Ketebe, Düşün, İtiraz, Ülke, Gerçek Hayat, Diriliş Postası, Değirmen gibi gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.
Sarı Ceketli Yalnızlık (2005)
Hüzün Entarisi (2014)
adlı eserleri bulunmaktadır.